Duellen: Vad är bäst? Abonnemang eller kontantkort? Vi jämför!

Duellen-abonnemang eller kontantkort?

Valet mellan mobilabonnemang eller kontantkort är en viktig fråga för den som funderar på att skaffa ny mobil. Men det är även en frågeställning som bör intressera dig som redan har en mobiltelefon. Vår duell jämför mobiltelefonabonnemangen med kontantkort för att se vad som egentligen är bäst.

Duellen abonnemang vs kontantkort

Rond 1 : Kostnad

Det finns två separata kostnader som är intressanta att undersöka. Dels handlar det om vad som är billigast att köpa mobiltelefon med abonnemang eller kontant och sedan teckna abonnemang alternativt använda kontantkort. Den andra kostnadsjämförelsen handlar om de rörliga förbrukningskostnaderna för samtal, SMS och surf.

Beräkningar av den sammanlagda totalkostnaden för mobiler som köpts kontant vs de som följer med abonnemang till en förhöjd månadskostnad, visar en marginell skillnad och att du i genomsnitt kan spara ett par hundralappar totalt på ett direkt kontantköp.

När det gäller de månadsvisa förbrukningskostnaderna är emellertid skillnaden större mellan mobiltelefoni via abonnemang eller kontantkort. Framförallt sticker kostnaden för surfdata ut en hel del, den främsta nackdelen med kontantkorten är att saldot i regel enbart har en giltighetstid på 30 dagar och många laddningar riskerar därför att inte kunna utnyttjas fullt ut.

Abonnemangen har i regel bättre pris på samtal, sms och mobildata därför går första ronden till detta alternativ.

Rond 2: Frihet

För många är frihet lika viktigt som ett rimligt pris. Trots att mobiloperatörerna blivit allt bättre på att erbjuda obundna abonnemang utan bindningstid kommer dessa avtal aldrig riktigt att kunna mäta sig med kontantkorten. Det är nämligen just friheten som är kontantkortets främsta förtjänst. Du väljer själv hur mycket du vill ladda på och kan närsomhelst välja en annan operatör om du inte är nöjd med aktuella villkor.

om du prioriterar maximal frihet är kontantkort en klar vinnare.

Rond 3: Kontroll

Det är lätt hänt att mobiltelefonkostnaderna drar iväg. Detta beror delvis på att det kan vara svårt att hålla koll på hur mycket man använder sin mobil. Visserligen finns det både inställningar och appar som kan hjälpa dig att få koll och begränsa
mobilanvändandet, men kontantkortet är svårslaget i detta avseende.

Eftersom du själv valt att ladda på valfritt belopp till ditt kontantkort har du full kontroll på saldot och hur mycket pengar som maximalt förbrukas. Abonnemang har inga spärrar utan du kan t.ex. fortsätta surfa trots att gränsen för fri mobildata är
passerad.

Rond 4: Ringa till och från utlandet

Även om fler och fler kontantkort går att bruka också i utlandet, är det inte alla som gör det och du får räkna med att det är extra dyrt. Om du gör många korta resor till olika länder är därför mobilabonnemang ett bättre val. Dessutom har flera av kontantkorten andra begränsningar som att du inte kan skicka betalSMS och ringa till betalnummer.

Rond 5: Köpa ny mobil

En anledning till att många väljer abonnemang framför kontantkort är att man inte vill lägga tusentals kronor på en dyr kontantkortstelefon. I och med att man kan teckna nytt mobilabonnemang med förhöjd månadskostnad får fler möjlighet att köpa den mobil man vill istället för att tvingas satsa på en budgettelefon.

Skall man köpa nytt och vill kunna välja fritt är abonnemang att föredra för majoriteten.

Slutresultat duellen:

Efter en knapp seger med siffrorna 3-2 i ronder, är mobilabonnemanget segrare i duellen och är utifrån jämförelse sammantaget det bästa valet för användaren. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ditt användande i hög grad styr huruvida abonnemang eller kontantkort passar just dig bäst.

Om du efter att ha läst denna artikeln bestämt dig för att beställa ett mobilabonnemang så ska du besöka vår systersajt Billigamobilabonnemang.se där du kan hitta det billigaste mobilabonnemanget.