Dolda och hemliga nummer

Att ha ett missat samtal från ett dolt nummer kan kännas lite olustigt för många personer. För vem vet egentligen vad som dolde sig bakom. Är det ett viktigt samtal från en myndighet? Eller är det kanske bara en telefonförsäljare? Teorierna som börjar snurra i ens huvud av hemliga nummer brukar nästan kunna gå till överdrift. Många ställer sig därför frågan – går det att spåra hemligt nummer?

Vad är ett hemligt nummer?

Innan vi går in på svaret angående frågan hur vida man kan spåra ett hemligt nummer eller ej så måste vi först veta vad egentligen ett sådant nummer är. Det kanske låter självklart när man först läser eller hör om det, d.v.s. att ett hemligt nummer helt enkelt bara är ett nummer som av någon anledning hålls hemligt. Sanningen är dock lite mer komplicerad. För det finns olika anledningar varför ett nummer är hemligt.

Vissa operatörer lämnar det till exempel upp till dig som mobilanvändare ifall du vill ha ett hemligt nummer eller inte när du ringer. Oftast kan det vara en sådan enkelt sak som att slå en sifferkombination för hemligt nummer (ex. fyrkant trettioett fyrkant) eller bara ringa upp kundtjänst och be om att få det aktiverat. Ibland kan det till och med vara så pass att man har hemligt nummer till följd av skyddad identitet och att man inte vill göra sig spårbar.

Fast oftast är det dock inte privatpersoner som ringer med hemligt nummer utan istället är det firmor och företag. Anledningen till att dessa föredrar ett hemligt nummer kan även där variera. Allt ifrån telefonförsäljare vars nummer man inte kan ringa upp till rekryterare på sociala nätverk på LinkedIn som vill vara diskreta. Med andra ord i den professionella yrkesvärlden kan det finnas en hel del med olika anledningar till att hemliga nummer förekommer så pass frekvent som det gör.

Dolda kontantkort

Det är viktigt att skilja på ett hemligt nummer samt ett nummer från ett dolt kontantkort. Ett hemligt nummer står ofta representerat såsom ”skyddat” eller ”privat” i den missade samtalshistoriken. Om du däremot har ett missat samtal från ett konstigt nummer du inte känner igen kan det vara frågan om dolda kontantkort som ligger bakom det. I korthet innebär det att kontantkortet och numret inte är tecknat i något särskilt namn, utan oftast köpt i en kiosk eller beställt online. Till följd av detta undviker köparen av dolt kontantkort att synas på exempelvis hitta.se eller Eniro.

Spåra hemligt nummer

Så vad blir då svaret på frågan undrar du säkert nu. Som du märker finns det alltså gott om legitima skäl till att ett nummer är av hemlig karaktär eller härstammar från ett dolt kontantkort. Av just den anledningen går det tyvärr inte spåra så enkelt. Som privatperson är det i princip bara glömma, och den riktiga identiteten bakom ett dolt kontantkort kommer aldrig kunna bli känt. I vissa sällsynta fall så har polisiära ärenden kunna tillsammans med telekom-leverantörer såsom Tre kunna begärt ut identiteten bakom hemliga nummer (även om det är mycket ovanligt). Så med andra ord – glöm att spåra hemligt nummer utan en mycket tuff match. Tyvärr!