Mycket surf i mobilen

Använder du internet i mobil mycket? Här får du reda på vem som ger mest surf för pengarna.För dig som ringer lite men surfar mycket, är det i regel onödigt att satsa på ett fastpris kontantkort eller abonnemang. Undantaget är mobilabonnemang med fri surf, just nu är det endast Tre som erbjuder obegränsad fri streaming av musik via Spotify. I dagsläget finns inga kontantkort med fri surf.

Telenor

Tidigare erbjöd Telenor som Sveriges enda mobiloperatör helt fri surf, numera har man infört begränsningar men tillhör fortsatt toppskiktet när det gäller att erbjuda mobildata. Telenor fastpris ger dig upp till 12GB att slösa på valfritt mobilsurf.


tre simkort

Med 3Fastpris ingår en datamängd upp till 12GB dessutom ringer du och sms:ar obegränsat. Ett tips till musikälskare: Hos 3 ingår fri musikstreaming i samtliga mobilabonnemang. Det innebär att du kan lyssna på populära streamingtjänster upp till 70GB/mån.


Vår jämförelse för surf visar att Tre och Telenor erbjuder maximalt 12GB mobiltrafik därefter följer Halebop med upp till 10GB. Samtidigt kan det vara bra att inte enbart stirra sig blind på hur mycket surf som ingår i grundavtalet. En del surfar mycket på internet via mobilen vissa månader för att sedan knappt förbruka någon mobildata alls andra månader. Om du är en sådan ”periodare” kan det vara bättre att köpa till surf vid behov. Lika viktigt som kostnaden per GB är giltighetstiden. Exempelvis upphör alltid giltigheten för oförbrukad internetdata hos Telenor vid månadsskiftet medan extra mobildata hos Halebop har en giltighetstid på 6 månader från köpet.

Vi använder allt mer surf i mobilen

Numera använder vi mobilen till så mycket annat än att bara ringa. Bortsett från samtal och SMS är i princip alla appar och mobilprogram beroende utav en fungerande internetuppkoppling. Det innebär att var gång ett sådant program används skickas en viss datamängd till och från din enhet. De flesta mobilabonnemangen och kontokorten erbjuder endast en begränsad mängd surf till mobilen, därför är det nödvändigt att anpassa och hushålla med dataförbrukningen.

Hur stor surfpott behöver man?

Hur mycket surf man behöver är individuellt och beror på vilka program just du använder och hur ofta. Det du kan göra är att ta reda på hur mycket surf som går åt i de appar som du använder mest. Detta gör du enklast genom att installera en app som övervakar förbrukad datamängd.

Vill du av någon anledning inte skaffa ett sådant program, kan vi hjälpa dig få en uppfattning om hur mycket surf går åt till streaming från populära streamningtjänster som Netflix och Youtube. Gå igenom vår lista med profiler nedan för att se vilken surfmängd du behöver:

Kategori 1: Nyttosurfaren / epostläsaren
rekommenderad minsta datamängd 0,5-1 GB

Om du i princip endast använder din mobil för att läsa/skicka e-post och uträttar ett eller annat ärende på internet, bör du kunna klara dig med endast 0,5-1 GB.

Kategori 2: Vardags- och nöjesmänniskan
rekommenderad minsta datamängd 2-6 GB

Normalt surfande där du läser bloggar, kolla på en del Youtube-klipp och kanske lyssnar på ett par låtar via Spotify någon gång då och då. Du hänger mycket på olika sociala plattformar, kikar på andras bilder och delar med dig av dina senaste upplevelser

Vill du kunna njuta av internet på mobilen och göra det mest, men klarar dig bra utan att kolla videofilmer i HD eller streama musik flera timmar varje dag, räcker en surfmängd om 2-6 GB sannolikt bra.

Kategori 3: Multimediamaskinen
rekommenderad datamängd 10-15 GB

Du vill utnyttja din mobila enhet maximalt och kunna konsumera multimedia på internet mobilt utan att behöva snåla. Om du vill kunna streama musik och film i många timmar varje månad, rekommenderar vi minst 6 GB surf men du får nog räkna med en förbrukning uppemot 10-15GB.

Tänk på detta om du ska surfa på mobilen med kontantkort
  • Du måste själv kontrollera vilken datamängd som ingår i kontantkortet. Om inget surf ingår kan du räkna med ett mycket högt pris för varje MB (vanligtvis 10-19 kr/MB).
  • Ibland är det bättre att köpa till mer surfdata istället för att välja ett dyrare kontantkort med större inkluderad data.